Pages

Saturday, 13 June 2015

NURSE MANA YANG TAK SAYANGG PATIENT OIIIIIIIII !!

Hai assalamualaikum korang.
Aku menghadapi malam malam yang tough.
Semalam membungkus mayat, sambil mengajar beliau mengucap syahadah.
Goosebumpp jugak  bila arwah menghembuskan nafas terakhir selepas bisikkan kalimah syahadah sambil tangan non stop suction fresh blood from internal bleeding.
Menyembur nyembur dari hidung dan mulut siap terpercik kena kasut + uniform.
Haihh, tu jer laa kasut keje yg saya ada pakcik.
Pakcik bagi kenangan tuk dibawa pulang :)
Malam tadi beramai ramai pulak relative sakit time visiting hour,
Siap kena seizure ( sawan ).
Announce code blue, transfer ICU.
Isteri nak collapse, lari2 tolak wheelchair hantar pergi ER.
Pukul 4pagi budak 15tahun nak pengsan sebab x cukup tidur, hantar lagi pergi ER.
ahahaha, TOXICCCCC  !
So, sebelum tidur aku akan scrooll fb,msg dengan family, member,instagram,tweeter and segala macam network, sampai la aku terlelap.
Tapi ade blogger cuba sailang aku punye post dengan caption " NURSE YANG MENYAKITKAN HATI "
siap kengkawan aku share tag aku lagi.
Saspeennnnnnn giler kite awak buat cenggini !
But,
Such a huge thankful bro for the post !
i believe u got the point of view that all of the nurse thank for understanding our jobscope.
Syukran katir.
Btw korang mesti ade pengalaman dekat hospital kan,
Like a nurse,
Mesti ade beberapa patient yang korang takkan lupa kisah hidup dia.
And sempena ramadhan yang bakal menjelma ni,
Mind aku ter throwback few years back ago,
Time aku kerja dekat medical ward KPJ Damansara ( hai korangg, rindu kerja dengan korang wehh ).
-
--
---
----
-----
------
-------
--------
---------
----------
( kopipes caption from my own IG that dedicated to our beloved arwah wan elma balqis bt wan omar, Al - Fatihah )
Hai,assalamualaikum♡
Would like to share a story,
Hope it may spread some knowledge to all of readers.
and doa for arwah.
Its about an awesome and very motivated lady.
Which is i saluted her spirit.
How she survive her life,her pain and her tear.
everyday..
Every min..
Every second.
I dont know her,
But my medic team and i had been taking care of her few month ago.
She has been diagnose as cancer in stage 4 ( mass to multiple organ )
started with cancer cervix,she had been undergo for chemo + radiotherapy treament.
But,still....ALLAH saja yang lebih mngetahui.
Back to story why i impressed + saluted bout her?
Lets began with her life.
for me,
She,very gorgeous.
how i know ?? (I've been stalk her FB + Instagram secara haram,sorry)
that time she forgot her ifon password.
Aku dengan gigih laaaaa teka teka siap fokus lagi tiap kali dia cuba unlock .
Nasib aku bijak.
She walk around a world.
Very active,friendly,humble,soft spoken..sume yang baik2 la !
Then suddenly bad news come,
from very active person she turned up to bedridden,
now,try Imagine dekat pinggang u all ade satu rantai berat ikat,u can't move at all,
U can't turn,laying down all the time,
even nk sit  pun x boleh?
Angkat leher pun beban.
How u feel?
depressed glerrrrr kan!
mesti macam nak maki je semua orang yang tak faham kesakitan tu kan?!
everytime u assisted her to turn herself,u can heard crack at her backbone (i think)
BUT --
NOT HER !
she totally give co-operation.
very indipendence,
With full of patience,she try her best to do it by herself.
Memula makan pun suap sendiri.
Pampers pakai sendiri,
Sikit pun x susah kan kami.
Eventhough its take half an hour,tapi still she made it..
Wonderful kan?
( oh,sy sangat irritate with patient yang soooo x indipendence,nak amek remote dekat sebla telinga pun panggil nurse..u dont see ketabahan kak EL,boleh nangis kau tengok kesakitan dia)
Tapi,ALLAH lebih sayangkan dia.
she just passed away on 3/10/13.
Takziah buat family beliau yang tabah.
So,
To all ladies,
Have u heard bout "suntikan HPV" yg di war2kan kerajaan?
lets spend some money to our healthy,
boleh dapat secara FOC or bayar dekat private.
Tapi ape lah sangat wang ringgit compare dengan kesihatan kan?
I dont say arwah dont .. she do the best part of her,
Lets do our part..
prevent .. better than cure,right ?
" LETS AGAINSTS CERVIX CANCER EVEREYBODY"
and just ..
Take few second --
Just to sedekah Al-Fatihah to WAN ELMA BALQIS BT WAN OMAR.
-- dari Allah kita datang,kepadaNYA kita pulang --
[ TQ for en.adib for let me share bout ur awesome sister ( kak elma sitted on wheel chair), yang baik dari Allah,buruk dari saya - Nurul Hidayah Zaini - ]
Jazakallah ♡

Syukran katir for reading 😙
spreads the love !

Selamat berposeeee korang !

No comments:

Post a Comment