Pages

Monday, 9 February 2015

BAGUS SANGAT KE JADI NURSE !?!?

assalamualaikum.

aku baru bangun dari tidur yang panjang.
sebab cuti .
ahahaha~

lalu aku scrool scrool tweeter + fb + instagram.
follow up keadaan semasa dunia,
terutama dekat malaysia.
dan aku tertarik dengan post "nurse gaji murah,kerja macam sampah"
marah betul nampak ehhhh hakak ni.
hangin adik baca .

hurm,
aku bukan x biasa baca rakyat malaysia post pasal kerja nurse bagai hina dan keji.
dah boring, tapi rasanya tergerak jari jemari aku ni tulis apa rasanya jadi nurse ni.

KALAU ---
kerja nurse ni datang kerja gelak huuhaahuuhaaa pastu bg ubat pastu hantar patient pergi xray pastu ikut doctor round pastu makan pastu huhuuhhaaahuhaa pastu balik, PPPEEERRGGHHH . enjoy siot.

HAKIKATNYA ---
tidak sama sekali.
nehi. kabi nehi !

mentality mungkin da set up kerja nurse tukang cuci berak kencing, bagi makan org tua, betulkan channel tv ward, komplen makanan tak sedap,tukar cadar katil,
siryez talk eeh, time student dlu kitaorang tak belajar okeh nk cuci najis bagai,takde dalam topik exam, takde dlm cross book . kalau ikut hati, ape ade hal,bukan mak apak aku,bukan muhrim saudara mara aku.

semua masalah korang dari tv takde siaran astro sampai la handpon korang takder charger kami tolong fikirkan, buat atas dasar KEMANUSIAAN.

aku sedih lol tgk orang tua tertiarap dalam toilet, terberak, terkencing, dan anak cekak pinggang, jauuuuuuhhhh berdiri, taknak pegang, geli.
nurse lari2, panik.
mak yang tergolek tangan bernajis pegang lengan nurse, minta pimpin,nak bangun .. anak sambung balik tidur.
haihhh --- fast forward beb.
letak diri kita jadi mak yg tergolek terberak terkencing,
kita ada ank muka cantik ya rabbi,
tapi kita nk minta tolong pimpin pun dia rasa geli.
apa rasanya ye ?!?
terbuka aurat mak apak depan yg bukan mahram.
kesian mak apak weh.
rasa macam nak menyumpah tak anak cenggini ?
tapi apsal nak ngamuk dekat nurse jugak ?
bukan ke nurse dah tolong pegang pimpin mak,naikkan siderail katil mak . taknak mak jatuh tergolek dari katil yg kecik tu.
fikirkan !

nurse ni banyak benda nak fikir.
anak,bini, laki, mak ayah yang jauh di perantau lagi .
korang ingat, nurse kerja mcm robot,bertindak mengikut arahan,dalam kepala otak fikir pasal habis kerja nk shoppink pergi dating, spa ?
tidak sama sekali tidak.

dalam kepala dia, perbualan sehari dia dengan geng2 dia,dgn mak bapak dia,boypreng dia 80% cakap pasal patient. 20% lagi makan tidur enjoy.
sebab separuh hari dia hidup jaga nyawa patient yg bukan sesapa pun dgn dia.
nk ingt procedure ape plan for patient, patient complaint pening,penat, kepala otak terus fikir *jeng .. mcm pelik je pakcik ni harini*
check vital sign,GCS, blood test,result scan, ape kaitan BP tinggi dengan sudden patient ade melena stool . mana plk dtg internal bleeding ni? tapi HB normal,VBG normal,nak tranfuse drh ke? muntah klua bile color. haaa~ serabut tak baca ?
u know, nurse is a eye,ear,hand of doctor.
setiap mende yg happen dgn patient first responder is nurse.
nurse yg baik selalunye ada 6th sense bout their patient.
batuk bunyi lain pun nurse dpt detect *jeng .. mcm pelik je pkcik ni*
doctor and nurse and all medical team we are supporting each other,
dan kau sape nak hina hina nurse kerja mcm sampah ?!?

gaji nurse memang murah.
siryez.
takat rate standard 2k sebulan,tuk service suap mkn, cuci najis, jg kesihatan mak apak korang yg dah melarat, terima makian korang,elok kami yg cntik molek ni jd escort VIP. ahahahaa~
tapi kami tak pandang kot semua tu, malah kami redha ikhlas dan yakin pulangan kepenatan kami tu kelak Allah janjikan pahala yg berlipat ganda.
kami hari2 datang kerja melawat org sakit, insha Allah dah dijanjikan pahala,malah memberi makan org tua,ringankan beban dorang, cuci luka, cuci berak kencing,baby muntah dkt baju nurse,pakcik terkencing dekat kasut nurse kami still boleh senyum gelak sebab adat bekerja . apa yang kami risaukan lagi ?
Allah memandang mulia keikhlasan kami dah cukup baik kan ?

dan,
manusia mana yg tak lari dari buat kesilapan ?
nurse pun manusia biasa.
doctor,engineer,banker,architect pun pernh buat silap.
dan setiap individu pun tahu tiada siapa pun yang sempurna dalam dunia. diri sendiri terutamanya.
andai ade relatives, mak ayah korang yang meninggal, terima dengan tabah dan redha.
bukan sebab nurse or doctor yang tak pandai jaga.
tapi sebab ajal beliau Allah kata da sampai masanya di dunia.
aku sendiri pernah salahkan diri aku sebab aku insert ryles tube feeding,then few second arwah passed away.
sedangkan dah berpuluh orang aku insert tube,ni first time jd cmni.
time tu aku nak buat copetency, Allah nak selamatkan aku agaknya time tu aku buat depan cikgu aku. berlari cikgu aku announce code blue. resus terlama pernah buat. tapi Allah sygkan arwah.malah, Alhamdulillah family member pun redha arwah pergi .
siap say Alhamdulillah coz Allah sygkan arwah,jemput arwah.
bila fikir balik, arwah sgt suffer dehydrate kering kontang bdn, may also lead tu deathness either.
Allah nk tunjuk mati tu datang dari macam2 cara.
kita sebagai hambaNya kita ingat mati itu pasti. kita pasti mati.
itu kan dalam rukun iman , terima qada' dan qadar :)

so,
to all staff nurse out there.
BE STRONG ! BE BRAVE ! BE HONEST ! BE IKHLAS FISABILILLAH !
yang bukan staff nurse or medical team pun,
lets respect each other carier.
setiap pekerjaan itu adalah rezeki yg halal untuk keluarga.
bukanlah kerja kita menghina,sebaliknya saling membantu terutama untuk kesihatan ahli keluarga kita.

Allah tahu apa kita buat untuk pesakit yg kita jaga kesihatannya.
niatkan dalam diri, jika bukan kebaikan dan pahala itu untuk diri kita, salurkan pahala dan kebaikan kita kepada keluarga yang kita syg,agar bila kita tak dapat menjaga keluarga kita, nurse lain pun akan buat perkara yg sama dr kebaikan yg kita bagi dekat orang lain .

chillll staff nurse ,you are superwomen and superawesome ~

syukran katir for readin this :)
ailebiu.
ahahahhhahhaaaa~


51 comments:

  1. Setuju 200% ... post yg sgt mengkagumkan.. nurse ni Allah jdikan dia unik sebab dia bkn ada 2 tgn ja tapi ditambah lagi 8 tgn yg org tak nmpk.. sebab tu nurse boleh jaga ramai ptients dlm satu shif... dan yg paling unik.. kena maki kena marah nurse still senyum... dan sabar ja berdepan certain people yg tersangatlaa fussy.. yg peliknya... tgk relatives yg melawat smpai 8 hingga 10 org tapi bila pt berak atau kencing, still cari nurse... tu pun panggil kita keja mcm smpah.. agaknya sampah ni yg sambut baby diorg kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahahahaha.... mmg sampah la kot yg sambut baby dorang. Yg cuci berak kencing mak apak dan segala bagai sedara mara dorang kan.
      Sy respect dgn sampah ni. Sy kagum dgn anda semua. Yg rasa diri dia bukan sampah tu huhu sungguh mengaibkan kerana diri anda sgt mulia hingga sy x dpt memandang anda lagi kerana anda sebenarnya terlalu KEJI....

      Chin up all nurses. U guys have done a tremendous great job. I bow to u all.

      Delete
    2. Hahahahahahahaha.... mmg sampah la kot yg sambut baby dorang. Yg cuci berak kencing mak apak dan segala bagai sedara mara dorang kan.
      Sy respect dgn sampah ni. Sy kagum dgn anda semua. Yg rasa diri dia bukan sampah tu huhu sungguh mengaibkan kerana diri anda sgt mulia hingga sy x dpt memandang anda lagi kerana anda sebenarnya terlalu KEJI....

      Chin up all nurses. U guys have done a tremendous great job. I bow to u all.

      Delete
    3. hi salam kak fida + faz !
      sy stuju 250% #nurseinsanterpilih
      diuji kesabaran dgn cara ni.
      sy percaya nurse2 senior lg power kot experience facing all the problem kan.
      gambateeeeeee !!
      hohoh~

      Delete
  2. Setuju 200% ... post yg sgt mengkagumkan.. nurse ni Allah jdikan dia unik sebab dia bkn ada 2 tgn ja tapi ditambah lagi 8 tgn yg org tak nmpk.. sebab tu nurse boleh jaga ramai ptients dlm satu shif... dan yg paling unik.. kena maki kena marah nurse still senyum... dan sabar ja berdepan certain people yg tersangatlaa fussy.. yg peliknya... tgk relatives yg melawat smpai 8 hingga 10 org tapi bila pt berak atau kencing, still cari nurse... tu pun panggil kita keja mcm smpah.. agaknya sampah ni yg sambut baby diorg kot...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. temkiyuuu for readin !
      spreads the love 😘

      Delete
  4. Replies
    1. terbaikkk la awak bc entryy kita.
      temkiyuuuu.
      ahahaha~

      Delete
  5. Puas aku bace! Hati aku suke!
    #ProudToBeNurse

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi beautifull missy !
      tq for readin this !
      spread the love !
      #nurseinsanterpilih

      :)

      Delete
  6. Hi. Nice article. Great story. Just wondering, pernah tgk dr sudut lain x? I mean y people complain about malaysian nurses. Just asking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi aizuddin,
      thanks for readin this.

      tuk fikir diluar kotak, selalunya complain ni dtg to improve ourself.
      tak kisah la kerje dkt mana2 bidang skali pun.
      but, look likes the way they're complain bout mlysian nurses, more to put blame and conderm .
      not a healthy environment.

      otherwise, aizudin bleh la suggesttt.
      ehehehehehe~

      Delete
  7. i'm one of product nurses dari malaysia juga..but now working oversea...tapi siapa kata gaji nurses murah....cuba google search...hhhihihihi..im proud to be male nurses....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi male nurse overseas !

      congrattt jauh teerbangg, kje mana skrg?!
      kite xde la smpai google,but ikutkan workload + salary dkt mlysia its not affordable rather than stayin + working at mlysia.

      correct me if im wrong bradeer.
      temkiiyuuu !

      Delete
  8. Terbaik akak 👍. Ikhlas dari bakal nurse. InsyaAllah thn dpn 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck bakal nurse !
      amek time jd student ni enjoy practical ok !
      byk mnde boleh gain !
      ikhlas dari senior nurse.
      ehehehe~

      Delete
  9. terbaikk..syukur km nurses blh berkhidmat pada masyarakat

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih kak ctmariam for reading this 😘

      Delete
  10. Terima kasih atas ayat2 di atas..
    Terbaikkkkkkk ^^

    ReplyDelete
  11. Sangat setuju..thanks a lot..tu la dia staff nurse punye kehidupan..

    ReplyDelete
  12. Good job sahabat....!!!Semoga kat luar sana yang buta mata dan buta hati...nampak apa yg kami lalui setiap hari sebagai NURSE ni...I LOVE MY JOB💜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaiklah sahabatku...semoga mereka mereka ini diberi hidayah olehNya...
      Saya bangga saya seorang jururawat....

      Delete
  13. Sebagai doktor,
    Keje korg byk?? Jenggg
    Gaji sket?? Jenggg
    Korg wt doktor cm kuli, especially yg housemanship.
    Pstu blagak cm korg yg blaja MD.
    Letih laaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. sbgai sorg nurse,sya nk bls apa yg unknown diats ni comment...im sure u houseman..asenya kmi sbgai staff nurse yg juga bkrja mnjga nyawa dan amnah dri allah n parent ni xslah...mybe cara nurse 2 tgur xbtul,tp sbgai houseman anda baru n dtmptkn di satu wad bkn lama pun just tuk ckupkn posting sblm jd mo kn...so adatla msuk wad org...jgn buat pndai sndri wlaupun anda bljar md...kmi ni staff nurse bljar mdcal gak wlaupun basic ja...houseman law yg bru wat kja pun xikut prcdure mn xkna tgur,law ptient kna infction nurse dslhkan poor nursing care,pdhal bnda 2 kdg jd sb tngan2 org yg xikut prcdure so think +ve..nurse tgur sb kta jg nywa org..law dri houseman pun dh xleh tgur nnti dh jd mo or spcialist xtaw la blgak dia mcm mna n bab gaji kmi law nk bnding ngan nurse ovrsea mmg msia ni antra yg trndah taw...mntak maaf la law kta kmi wat dr cam kuli,dh skop kj dr so kna la ikut xkn kmi nk wat kj dr plak nnti ckp kmi ni pndai2 blgak jd dr,law ase ltih xyah jd dr sb kj anda mmg mnjga nywa org,nurse n dr ni kt wad ibarat isi dgn kuku,xda nurse dr xleh kja n xda dr pun nurse xleh kj..apa sy tlis ni bdsarkn pnglaman...so rnungkn n pk blik apa yg anda tlis...

      Delete
    3. Sebagai org luar.... ( PBB ) ni

      Mmg la gaji nurse kat malaysia sgt rendah. I have seen d pay slip ok and i got hell of shock of it. Dip nursing cost approximately 60k++. Work at private hospital ( i thought working in private hospital gets better pay but instead d pay is just around - + 900rm. Huh??? )
      Laaaa doktor ni x tw ke mmg nurse bz bukan takat bz je tapi bz giler. Itu yg aku nmpk sb nurses yg dok attend aku 24jam masa aku admitted. Doktor sekali sekala je bayang2 dia nampak.
      Btw, takat md je, x yah la nak pandang org lain rendah sgt. Allah tarik balik lesen tu kan baru........ karma doh! So x yah eksen sgt n look down on others just because u have so called MD.
      AND, when you are new..... every where in this part of d world mmg la kena sb mau belajar maaaaa... mana de baby lahir2 terus berlari...??? X salahkan be humble eventhough we with d position, isn't it?
      Cik/Encik doktor... just my little piece of advise if u ever willing to listen because i am nobody at all. Just a little tiny person who observed a lot. u shud be working hand in hand with d nurses and support each other instead of...... u know and i don't need to say further. You're smart aren't u? U have MD maaa :)
      PEACE YO!

      P/S : TO ALL THE NURSES IN THE WORLD. KEEP IT UP. GOD KNOWS. U HAVE MY SALUTE :)

      Delete
  14. Terbaik... Kata2 anda memang benar...

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. : Alhamdulillah....im proud to be nurse.

    ReplyDelete
  18. Teringat ada satu pesakit..dia ni dulu volunteer..dia kata," being a nurse is like an angel..n that is why i become a volunteer n be an angel oso..to help other people"..dia kata..dulu2 masa dia sihat dia byk tolong orang..n keep on repeating that 'like an angel"...so lps i hbiskan prosedur n bg health education dekat dia..i tolong dia sit up..pimpin dia turun dr katil n tolong dia buka pintu(mmg rutin la tolong patient)..than trus dia kata.."see....when you help other people, and be an angel, there will be "an angel" come to you in any how and anywhere.."

    **disebalik cerita ni...kt x perlukan ucpan terima kasih dn penghargaan dr sesiapa..yg pling ptg nawaitu kt bekerja..someday..kt akn dpt blik apa yg kt pernah bg kat org...

    ReplyDelete
  19. Teringat ada satu pesakit..dia ni dulu volunteer..dia kata," being a nurse is like an angel..n that is why i become a volunteer n be an angel oso..to help other people"..dia kata..dulu2 masa dia sihat dia byk tolong orang..n keep on repeating that 'like an angel"...so lps i hbiskan prosedur n bg health education dekat dia..i tolong dia sit up..pimpin dia turun dr katil n tolong dia buka pintu(mmg rutin la tolong patient)..than trus dia kata.."see....when you help other people, and be an angel, there will be "an angel" come to you in any how and anywhere.."

    **disebalik cerita ni...kt x perlukan ucpan terima kasih dn penghargaan dr sesiapa..yg pling ptg nawaitu kt bekerja..someday..kt akn dpt blik apa yg kt pernah bg kat org...

    ReplyDelete
  20. ...bila nak dpt gefren nurse nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau xde benda baik nk ckp or tulis. Lebih baik diam dari mengaibkan diri ok brader... poyo ah lu.

      Delete
  21. KUATKAN SEMANGAT!!!!

    Jangan Sesekali Biarkan KUDIS-KUDIS Yang

    Datang Bersama KUMAN-KUMAN Tidak Diundang

    Ini Terus Menjalar Di Setiap Urat Nadi Dan Terus

    Melemahkan Semangat!!!!!

    ReplyDelete
  22. Upcoming staff nurse in few months. I am totally agree with you sis !

    ReplyDelete
  23. Terbaikkk......tadi bru mrh relative sbb bwk knk2 bwh 12 thn msk.....sebb kt a&e ad kes mers cov....tp bila dh bgthu dgn lmbt 2 3 kali still degil trs warning parentsnya klu rasa x syg ank bglh ank msuk main kt dlm.....trs keluar x msk lg.....skali skala nurse mmg perlu grg & tegas

    ReplyDelete
  24. Nurul hidayah...u kje kt arab saudi ke? Camner suasana kje kt sana share sikit

    ReplyDelete
  25. Thumbs up la 👍
    Proud to be a nurse..

    ReplyDelete